MADDE 134 - ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMESİ

ALTINCI KISIM
Son Hükümler

Anayasanın değiştirilmesi
Madde 134- (1) Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak teklif edilebilir. Ancak, Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
(2) Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür.
(3) Anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte üç çoğunluğu ile kabul edilir. Üye tamsayısının beşte üçü ile üçte ikisi arasında bir çoğunlukla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Meclisin kararıyla halkoyuna sunulup kabul edilmedikçe kesinleşmez.
(4) Meclisin üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun oyuyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilir. Meclis, gerekli görürse bu değişikliği üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğunun kararı ile halkoyuna sunabilir.
(5) Anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulacağı hallerde kanun Meclis Başkanınca Resmî Gazetede yayınlanır.
(6) Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabul edilmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.
(7) Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar.
(8) Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tâbidir.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Anlayamadığım bir şey var. Tamam 1,2 ve 3. maddelerin değiştirilmesinin önünü bu maddede tıkıyorsunuz. Ancak TBMM daha sonra 134.maddeyi değiştirebilir ve 1,2 ve 3.maddelerin değiştirilemeyeceği hükmünü kaldırabilir ve daha sonra da bu maddeler değiştirilebilir. Bu sorun şu andaki geçerli anayasamız için de aynıdır. Bu konuya açıklık getirebilecek bir hukukçu var mı ?

Adsız dedi ki...

Birinci fıkradaki hüküm 4.madde madde olarak tek başına yazılmalıdır.

Adsız dedi ki...

ben sadece anayasanın yeni maddelerini istemiştim amagüzel bir site

yasemin dedi ki...

güzel site

Adsız dedi ki...

Cumhuriyetle derdi olanmı var.ayrıca o maddeyi kaldırırlar diye onu koruma altına almak ve sonra onu koruyan maddeyide koruma altına almak gerekir.bu komikliktir.BU üç madde gerkli ve bizi biz yapan maddelerdir.Değiştirilmesi teklif bile edilemez.

Adsız dedi ki...

Anayasanın ilk 3 maddesi 4. madde ile değiştirilemeyeceği açıkça dile getirilmiştir. Buna bağlı olarakda 4. maddeninde değiştirilemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu maddeleri değiştirmek, değiştirilmesini istemek vatan hainliğiyle eş değerdir. Türkiyenin coğrafik yapısı itibari ile böyle bir teklif yapılamaz.

Adsız dedi ki...

bana gelen yazıda 134-128a madeleri geregince redine karar verildi ve ben ihaleye girmedigim halde girmiş gösterilmiş- arazinin bedeli80000bin 40bine düşürülmüş-16bine düşürülmüş ve nihayetinde12bine içradan satıldı alandaizalayı şura veren amcam peki bu 7 dönüm arazi bölünseydi bu iki ayle küsülü olmasalardı sonuç yılarca husumet oluşması tarım arazisinin korunması dogruda ama şehir merkezine10km uzakta izalayişurada satılan bu arazi neden bölünmeyipde tek kişi sevindirildi digerleri magdur edildi neden sulh oluşturulmadı halbuki adalet mülkün temeli degilmidir burda ise ikikalabalık amca ogulları arasında düşmanlık oluşturmak hangi kanun madesinde vardır saygılarımla(içra iflas kanunu134-128a madeleri adam tarlayı aldı ortasına ev yaptı tarım arazisi çiftlik oldu halbuki tarım arazisinin korunması ve tarlanın bölünmesinin mümkün olmadıgı deniyor halbuki iki şer dönüm dahi olsaydı yinede burası sorun olmazdı ama şimdi asırlarca sorun teşkil edecektir.dosya2010/1402-2009/441-2009/1299-esas no2010/1402celse tarih26-04-2011bu duruşmaya girip çıktık bu duruşmada söz hakı verilmedibu tarihde elazıg cevresinde arazi m2 fiyatları araştırılsa hukuksuzluk adaletsiz bir dava oldugu ortay çıkacaktır saygılarımla

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?