MADDE 17 - ZORLA ÇALIŞTIRMA YASAĞI

Zorla çalıştırma yasağı
Madde 17- (1) Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.
(2) Şekil ve şartları kanunla düzenlenen tutukluluk veya hükümlülük süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz.

9 yorum:

odtuluemre dedi ki...

kişi hiçbir zaman zorla çalışmak zorunda degildir.23.fıkra kapsamı çok geniş bence kapsamı daraltılmalı

Adsız dedi ki...

Mutfakta birimi var

yazık yahu; hükümet politikalarını ve dış devletlere olan partisel bağlılığı anayasal zeminde meşru hale getirme ve vatandaşa dayatma çabasının bu kadar bariz ifadesini görmedim....Şimdiye kadar 17 madde okudum ilk 3 madde harici(bereket versin onlarla fazla oynayamıyorlar) hepsi birbirinden çelişkili ve boşluklu..Hiçbir zümrenin ayrımcılığının yapılmadığının sürekli altı çizilsede hep bazı açık kapılar bırakılmış, mesela yabancı uyrukluların o devletin kanunlarına göre yargılanacağı... bu maddeye istinaden kişi hollanda vatandaşı olduğu takdirde uyuşturucu satma yada alelade kullanma serbestliğine sahip olacak (eh birde dükkan açar vergi tabelası veririz artık)..Yani eski bir mizansene atıfta bulunursak tüm hayvanlar eşittir ama domuzlar daha eşit ilkesinin benimsenmesi bir sivil anayasa savunucusu olarak beni hayal kırıklığına uğrattı......Efendiler parti tüzüğü hazırlamıyorsunuz Anayasa hazırlıyorsunuz lütfen daha duyarlı ve toplum tabanlı olalım.Kimseye iltimas geçme borcunuz bulunmadığı gibi milletinizide zelil etme mecburiyetiniz bulunmamakta.Yok bu işin mutfağında figüransanız millete havale edin yoksa bu ahval ve şerait devam ettiği müddetçe millet bunun hesabını mutlaka soracak ve tarih sizleri bu hatalı tutumunuzdan dolayı yüz yıllarca yüzkızartıcı ifadelerle anacaktır.Bu bağlamda Daha dürüst bir platformda daha aklı başında yaklaşımlar benimsenmesi dileğiyle......(sürç-i lisan ettiysek affola)

Adsız dedi ki...

bu dalgalı kelime denizi içindeki mana şudur...Hükümetler istedikleri an istedikleri kanunu gerekli gördükleri şekilde çıkarırlar ve bu kanunlarlada istediklerini istedikleri zaman uygun gördükleri sürece "vatandaşlık ödevi" başlığı altında istihdam ederler.... Bari maddenin adıyla ruhu tutarlı olsaydı adınıda "zorla çalıştırma serbestliği" yapılsaydı...Hukuki olarak çerçevesiz bir çalışma olmuş

Adsız dedi ki...

"ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları"
açık tanımlanmalı bu zorunlu kılınma durumunun hangi tür şartlarda ne yolla nasıl ve hangi organ tarafından belirleneceği belirtilmeli.

Vatandaşlık ödevinin niteliği bir çerçeve içine alınmalı.

Adsız dedi ki...

"ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları" detaylandırılmalı. Bu ülkenin her vatandaşı gerektiğinde her şeye hazırdır ancak seferberlik mi? OHAL mi? ya da bunu kim nasıl hangi kararla belirleyecek. Madem yeni bir anayasa oluşturuluyor! esinden birebir alınmış bu maddedeki eksik de detaylandırılarak giderilebilir.

Adsız dedi ki...

(1) Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.
(2) Şekil ve şartları kanunla düzenlenen tutukluluk veya hükümlülük süreleri içindeki isteğe bağlı çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden, düşünce ve kanaatlere müdahale etmemek şartı ile fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz. ( Tutukluluk ve yükümlülük hali olsa bile çalışma isteğe bağlı olmalı, fikir dalındaki çalışmalar düşünce, inanış ve kanaatleri yasaklayıcı olamaz.)

Adsız dedi ki...

zorla ve tehdit altında başkasının kendi el yazısı ile ya da elektronik şifreler aracılığıyla hazırlaması gereken günlük evrakları(reçete, order) hazırlayan ve bunun kaşılığında ücret almayan asıl vazifesi eğitimini tamamlamak olan kişi angarya iş mi yapmış sayılır, yoksa başkasının adına resmi evrak düzenlemekten suçlu mu olur?

Unknown dedi ki...

Am xavi Gerad jude, Aiicco inssurance plc bir temsilcisi.
Size bir kredi ihtiyaci varsa bugün e-posta yoluyla bugün bize ulasin, istediginiz kredi ile size yardimci olabilir:
(xavigeradloanfirm@yahoo.com)
Yilbasi kredileri% 3 faiz orani sadece avelable vardir. Ciddi basvuran, ancak daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz renging krediler
sunuyoruz
3000 sadece US $ Euro ve pound 50,000.000 için.
Biz dahil kredi her türlü teklif
Bireysel krediler:
Isletme Kredileri:
Ögrenci Kredileri:
Insaati krediler:
Ev kredileri:
Is expandsion krediler:
Borç konsolidasyonu kredi:
Biz hizli ve dinamik test edilmis ve güvenilir bulunmaktadir.
Daha fazla bilgi için (xavigeradloanfirm@yahoo.com): E-posta Iletisim.

Sr Gerad jude görüyoruz.

Birol dedi ki...

Benim başıma geleni bir filimlerde olur sanırdım. Sektöründe önde gelen bir firmada işe başladım. Bir süre piyasada serbest satışta çalıştım. Bir süre sonra isteğim dışında firma sahibinin oğluna ait bir firmaya gönderildim. Söylenen 1 kaç hafta idareten dendi. Mecburen kabul ettim. Fakat zaman geçtikçe iki firma arasında bütün işlerde çalışır oldum. Çalışma saatleri 13 saatin üzerine çıktı. Erken işi bıraktığımda laf yiyordum. 2 ay önce işi bırakacağımı söyledim. Şartlar aynen devam etti. Bayram sonrası ne olursa olsun. İşi bırakmaya karar verdim. Fakat ızdırap daha da arttı. Bulduğum işyerlerini tehditler başladı. İstifamı verdim. Yürürlüğe koymadılar. Yıllık izne çıkardık diyerek yeni işe girmemi engellediler. Beş kuruşum kalmadı. Aile içinde huzursuzum. Kalan aylığımı vermiyorlar. Çeşitli nedenlerle kesintiler yapacaklarını söylüyorlar. Vatandaşlık haklarımı istiyorum. Mahkemeye vermeyi düşünmüyorum. (Çünkü, suç firmanın değil, ortaklardan birinin insiyatifinde) Fakat kabusun uzamasından korkuyorum. Sigortasız iştede çalışmak istemiyorum. 2 yılım kaldı emekliliğe. 2 çocuk sahibiyim. Bu KÖLELİK mi? ANGARYA mı ? Hukuken durumum nedir? Buna benzer bir dava yada karar var mıdır? Ne yapabilirim.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?