SEKİZİNCİ ALT BÖLÜM
Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
Madde 102- (1) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların meslek kuruluşlarına üye olma mecburiyeti aranmaz.
(3) Siyasî partiler, Meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarının organlarının seçimlerinde aday gösteremezler.
(4) Devletin Meslek kuruluşları üzerindeki idarî ve malî denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir.
(5) Kanunlara aykırı faaliyet gösteren meslek kuruluşlarının sorumlu organlarının görevine, kanunun belirlediği merciin veya Cumhuriyet savcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla son verilir ve yerlerine yenileri seçilir.
(6) Millî güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, kanunla yetkili kılınmış bir merci, meslek kuruluşlarını veya üst kuruluşlarını faaliyetten men edebilir. Bu merciin kararı, yirmidört saat içerisinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde bu karar kendiliğinden yürürlükten kalkar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
(1) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir.
(2) Meslek kuruluşlarına üye olunmadan çalışma hayatına başlanamaz. Seçimler tek dereceli olup her grup veya her aday aldığı oy oranında meslek kuruluşlarında görev alma hakkına sahiptir. Meslek kuruluşlarında üst üste iki dönemden fazla görev alınamaz. Seçimler iki yılda bir yapılır. (Meslek kuruluşlarındaki saltanat adil yapılacak seçim yoluyla kaldırılmalıdır.)
(3) Meslek kuruluşları siyaset yapamaz, organlarında görev alanlar bir siyasi partiye üye olamazlar, yöneticiler iki defadan fazla seçilemezler.
(1) Öncelikle üye zorunluluğu metinde açıkça belirtilmelidir.
(2) Üyeliği zorunlu meslek kuruluşu meslek mensuplarına bir disiplin getirmektedir. Kamu kuruluşlarında çalışanlar için üyelik zorunluluğu getirilmemesi, bunların meslek disiplininden de ayrık tutulmaları sonucunu doğurur. Bu meslek disiplinine de eşitlik ilkesine de aykırıdır.Bu nedenle ikinci fıkranın metinden çıkarılması gerekir.
Meslek kuruluşlarına üyeliğin zorunlu olduğu kesinlikle yazılmalıdır. Üyeliğin zorunlu olmadığı ülke sadece İngiltere' dir. Onun dışındaki bütün ülkelerde üyelik zorunludur. Bizim geleneğimizde de ahilik , loncalarda üyelik zorunlu idi. saygılarımla.
Meslek kuruluşlarına üyeliğin zorunlu olduğu kesinlikle yazılmalıdır. Üyeliğin zorunlu olmadığı ülke sadece İngiltere' dir. Onun dışındaki bütün ülkelerde üyelik zorunludur. Bizim geleneğimizde de ahilik , loncalarda üyelik zorunlu idi. saygılarımla.
Yorum Gönder