ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yargı
BİRİNCİ ALT BÖLÜM
Genel Hükümler
Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı
Madde 106- (1) Hâkimler, görevlerinde bağımsız ve tarafsızdırlar; hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
(2) Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
(3) Görülmekte olan bir davayı etkilemek amacıyla yasama organında yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki araştırma ve soruşturma komisyonlarının faaliyetleri bu hükmün dışındadır.
(4) Bütün Devlet organları mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
(5) Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
(1) Hâkimler, görevlerinde bağımsız ve tarafsızdırlar; hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir ideoloji adına ideolojik ve siyasi karar veremezler.
Kuvvetler ayırımında adalet tam bağımsız olmalı.Halil YAZ
Yargi bagimsizligi ancak kuvvetler ayriliginin tam saglanmasiyla ayni zamanda hukukcu yetistirirken adam gibi adam yetistirerek yargi bagimsizligini elde edersiniz. Mevcut yasalarda sıkınti yoktu. Ama ulkenin satilik savci hakimi bir capsiz onunde onunu iliklemeye calisip onurunu ve yasalari satmistir. Boyle hakim ve savcilarla siz hangi kanunu yazarsaniz yazin degisen birsey olmaz. Once savci hakim sarlatan olmayacak.
Yargınin bağımsızlığı mutlak olmalı, tarafsızlığı ise kabul edilemez.. Cumhuriyetten, TC. Bölünmez bütünlüğünden, hukukun üstünlüğü yönünden, insan haklarından yana taraftır... Yani tarafsız olamaz...
Tarafsız derken sen gerçekten bunu mu anladın yoksa chp trollerinden biri misin? Yargı tarafsız ayşeyi mehmeti tutmuyor hukukun üstünlüğünden yana oluyor. Allah ıslah etsin sizi nasıl da istediğiniz yere cekiyosunuz pes!
Anayasanın 104. Maddesi: Cumhurbaşkanı’nın Görev Ve Yetkileri
Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin,Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün, tümünün ya da belirli kurallarının Anayasa’ya biçim ya da esas yönünden aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmak,
Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek,
Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,
Devlet Denetleme Kurulu’nun üyelerini ve Başkanını atamak,
Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak,
Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek,
Üniversite rektörlerini seçmek,
c) Yargı ile ilgili olanlar:
Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askerî Yargıtay üyelerini, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.
Yorum Gönder