MADDE 122 - ASKERİ YARGITAY

Askerî Yargıtay
Madde 122- (1) Askerî Yargıtay, askerî mahkemelerden verilen karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Ayrıca, asker kişilerin kanunla gösterilen belli davalarına ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.
(2) Askerî Yargıtay üyeleri, birinci sınıf askerî hâkimler ve savcılar arasından, Askerî Yargıtay Genel Kurulunun üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla seçilir.
(3) Askerî Yargıtay Başkanı, İkinci Başkanı, daire başkanları ve Başsavcısı, Askerî Yargıtay üyeleri arasından rütbe ve kıdem sırasına göre atanır.
(4) Askerî Yargıtayın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.

5 yorum:

aziz korkut dedi ki...

yeni anayasada askeri mahkemelerin kaldırılmasını istiyorüm

Adsız dedi ki...

başka ülkelerdeki yönetim şekline göre yapılmalı kaldırılsın veya kaldırılmasın demiyorum bir ABD bir ALMANYA,İTALYA,İSVİÇRE,ve diğer devletler orada nasılsa bizde de öyle olsun onların ki kendi milletlerinin istekleri sonucunda yapılmışsa bizim ki de öyle olsun bu çağa ayak uydurmaktır

Adsız dedi ki...

ey kanun yapıcılar bakınız bu askeri ceza kanunu ve tsk iç hizmet kanunu nu kim yada kimler yazmış.bu kanunları darbe yapanlar ve yandaşları kendilerini korumak için yazmışlardır.bir baba yiğit de ortaya çıkıp sizin yazdığınız kanunları ben kaldırıyorum diyememiş.artık baba yiğitler ortaya çıkın ve bu kanunuları tamamen kaldırın.

Cumali_Uyan dedi ki...

Devlet içinde devlet olmaz. Yargı dışında yargı da olmaz. Askeri yargı ne demek? Bir üsteğmen zaten hem yargıç, hem savcı ve hem de avukat. Baksana emri altındaki bir askerin eline elbombası pimini çekip veriyor ve 45 dak. şylece bekle diyor. Saatı dolmadan bomba patlıyor ve asker bu şekilde parçalanarak öldürülüyor. Ve bu cani de askeri mahkemede yargılanıyor. Bir generalin yanından bir hakim yüzbaşı selavatla geçer. Hangi mantıkla bir subay bir generali yargılar?

Atilla Cenk dedi ki...

Askeri bir yargı sistemi aynı zamanda,sağlıkçı yargı,esnaf yargı,şöförler yargısı gibi belli bir mesleğe has yargı görünümü veriyor ve çağdaş Türkiyeye yakışmılor.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?