MADDE 39 - KAMU HİZMETİNE GİRME HAKKI

Kamu hizmetlerine girme hakkı
Madde 39- (1) Her vatandaş, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir.
(2) Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.
(3) Yasama, yürütme ve yargı organları dahil olmak üzere, kamu hizmetinde görev alanların mal bildiriminde bulunmaları ve bu bildirimlerin tekrarlanma süreleri kanunla düzenlenir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

(4) Kamu hizmeti göreceklerin öncelikle serbest piyasada 5 yıl çalışmış olması, kamuda müdür olacakların serbest piyasada 10 yıl çalışmış olmaları ve deneyimlerini ispatlamaları zorunludur.
(Bugün tahsili tamamlayan bir vatandaş kamu hizmetinde görev aldığında;
1.Tecrübe kazandığında serbest piyasaya kaçmaktadır.
2. Serbest piyasada tutunamayacağına inanan kamuda kalmaktadır.
3. Serbest piyasayı bilmeyen öğrenmeyen kamu personeli çalıştığı kurumda bürokrasi engeli oluşturmaktadır.
4. Yıllardır hepimizin şikayet ettiği, işlerin yürümediği, yatırımların bürokratik engellere takıldığı, bürokratların siyasilerin hızına ayak uyduramadığı ortadadır.
5. Bu sebeplerler kamuda çalışacakların piyasada çalışmış olma şartının aranması devletimize, bürokrasimize hız katacaktır.)

Adsız dedi ki...

Maddenin 2. fıkrasında "Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez." denilmektedir. Fakat bilindiği üzere devletin kurum ve kuruluşları, personel alımlarının çoğunda mülakat sistemini benimsemektedir. Örneğin hakimlik-savcılık sınavında derece yapan şahsın hukuki bilgi ve birikiminden şüphe duyulmaması elzemdir. Fakat referansı olmadığı takdirde rahatlıkla elenebilmektedir. Ben de hakimlik sınavının yazılı bölümünü kazanıp mülakatta elenen birisi olarak kanımca kamu hizmetine girmedehiçbir ayrım gözetilmemesi ilkesi benimsenecekse referans, torpil gibi hukuk dışı uygulamalara da müracaat edilmemelidir. Mülakat, referans, torpil gibi uygulamalar kişilerin kamu hizmetine girmede eşitsizliğine yol açmaktadır. Böyle bir durum madde 9'a da aykırılık teşkil etmektedir.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?