MADDE 38 - SİYASİ PARTİLERİN UYACAKLARI ESASLAR

Siyasî partilerin uyacakları esaslar
Madde 38- (1) Siyasî partilerin tüzük ve programları ile fiilleri, insan haklarına, Devletin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğüne, demokrasiye, cumhuriyete ve lâikliğe aykırı olamaz.
(2) Partiler yabancı devletlerden, milletlerarası kuruluşlardan ve Türk tâbiyetinde olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddî yardım alamazlar.
(3) Siyasî partiler ticarî faaliyette bulunamazlar.
(4) Bir siyasî partinin tüzüğünün veya programının birinci fıkra hükümlerine aykırı görülmesi halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının talebi üzerine, Anayasa Mahkemesince partiye ihtarda bulunulur. İhtarı izleyen iki ay içinde aykırılık giderilmediği takdirde, ilgili parti hakkında dava açılır.
(5) Bir siyasî partiye birinci fıkra hükümlerine aykırı fiillerinden ötürü yaptırım uygulanmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun, sürekli ve ciddî tehlike oluşturacak bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca benimsendiği yahut bu fiiller aynı şekilde doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.
(6) Anayasa Mahkemesi, birinci ve ikinci fıkra hükümlerine aykırılık nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılan davalarda, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen mahrum bırakılmasına ya da kapatılmasına karar verebilir.

Alternatif 1
(7) Bir siyasî partinin kapatılmasına beyan veya fiilleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesinin kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayınlanmasından sonraki ilk milletvekilliği veya mahallî idareler seçimlerinde aday olamazlar.

Alternatif 2
(7) Bu fıkranın tamamen çıkarılması.

(8) Siyasî partilerin malî denetimi Sayıştay tarafından yapılır.
(9) Siyasî partilerin kuruluş ve çalışmaları, hukukî ve malî denetimleri ile adayların seçim harcamaları demokratik esaslara uygun olarak kanunla düzenlenir.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

LİDER SULTASINI KALDIRIN. BU OLMADAN DEMOKRASİ OLMASI MÜMKÜNMÜ. 550 TANE KOYUNU SEÇİP PARLEMANTOYA KOYMANIN NE ANLAMI VAR. TEK ADAM 340 MİLLETVEKİLİNİ, TBBM BAŞKANINI, VE CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR BUNU ÖNLEMENİN TEK YOLU MECBURİ ÖN SEÇİM VE TERCİH SİSTEMİNİN ANAYASADA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELER OLARAK KALMASIDIR.

Mustafa HAHOLU dedi ki...

7. Fıkradaki suç işleyenler,ömür boyu hak mahrumiyetine,sahip olsunlar daha iyi olur.Hiç bir şekilde parti kuramasın aday olarakta seçimlere girmesinler.

Mustafa HAHOLU dedi ki...

9. Fıkrayada şunu eklemek gereklidir.Seçimlere girecek bütün partiler adaylarını kendi illerindeki delegelerle belirlesin,buna liderler dahil kimse müdahele etmeden sıralamayı kendi delegeleri belirlesin ve seçilen,seçilmiş olan hiçbir milletvekili kesinlikle seçildiği parti dışında, bağımsız olarak dahi kalmasın,parti değiştiremesin,bunun dışında vekilliği otomatikman düşsün,bütün milletvekili hakları elinden alınsın,ayrıca dokunulmazlık (Kürsü Hariç)tamamen kaldırılsın bütün seçilen ve atananlar için geçerli olsun. Şayet bağımsız seçilmişse öyle kalsın onlarda başka bir partiye veya gruba geçmesin,grup kurmasın. Ayrıca hakkında kamuyu ilgilendiren,yolsuzluk,usulsüzlük,bölücülük,v.b dava açılan,yargılanan veya yargılanmakta olan her kim olursa olsun yargılaması kesintiye hiç bir şekilde uğramasın,uğratılmasın,zaman aşımı uygulanmasın, bunlarda kesin hükümlerle yazılsın.

Şayet böyle bir maddeyi kabul ettirirseniz bu halk gerçekten bu meclise itibarını fazlasıyla verir,verecektir.Çünki bence bu madde can alıcı bir noktasıdır,bu anayasanın.Üstelik bütün partilerin ortak olarak sözünü verdikleri konudur bu.

oneiro dedi ki...

Kesinlikle gerçek parti içi demokrasiyi güvence altına alacak bir madde bu anayasada yer almalıdır.

Adsız dedi ki...

siyasi parti lideri en cok 2 yil ve bir defaligina secilir. istifa ettikten sonra 2 yil sureyle secimle gelecek baska bir yere secilemez.

Adsız dedi ki...

(4) Siyasi parti tüzüğü onaylanmadan faaliyete başlayamaz.
(5) Siyasi partilerde suç işleyen kişilerin parti ile ilişkileri kesilir. Ceza kanununda belirlenen suça verilecek cezanın iki katı ceza verilir. Siyasi faaliyetlerden ömür boyu yasaklanır.
(6) Siyasi partiler kapatılamaz. Suç işleyenlere 5. fıkra hükümleri uygulanır.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?