MADDE 45 - EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI

Eğitim ve öğrenim hakkı
Madde 45- (1) Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz.
(2) Eğitim ve öğretim, demokratik, lâik, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
(3) Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
(4) Özel ilk ve ortaöğretim okullarının bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları için öngörülenler dikkate alınarak kanunla düzenlenir.
(5) Eğitim ve öğretim dili Türkçedir. Türkçeden başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Alternatif 1
(6) Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz.

Alternatif 2
(6) Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.

(7) Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.

55 yorum:

Adsız dedi ki...

1.bölüm yeterli bence "kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz" 6. maddeye gerek yokki
6.maddeyi yazdık diyelim "kılık kıyafet serbest", bu seferde yazılmayan başka bahaneler uydurulacak

Adsız dedi ki...

bu maddedeki 5 fıkra üniter devlet yapısı değiştirlebilinir anlmını akla getiriyor eğitim dili türkçedir denirse sadece daah bütünleştirici olur.eğitimin çağdaş ve laik olması gerekirse bu memlekette kılık kıyafet kanununa uygun olarak ve çağdaş bir şekilde eğitim olmalı bu 2 fıkra ile belirtiliyor 6 maddeye gereksinim yok bu nedenle 6 madde çok yooruma açık ,kişi çarşaflada ,sarıklada gelebilir ve anayasadan kaynaklana n hakkı ona bunu sağlıyor görünür.yüksek öğretim kurumları çağdaş olmalı ve aklı savunana gençlerle dolmalı çağdaş kıyafetlerin tertemiz alınlarını kirletmeyeceklerini öğrenmeliler.

oneiro dedi ki...

1.fıkrada zaten kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamayacağı ifade edilmiş. 6.fıkraya gerek yoktur. 6. fıkranın 1.alternatifi kabul edilse neler olabilir ? İnancı gereği üniversiteye çıplak gelen olursa ne olacak? Bu işler kanunla düzenlenmeli. İlköğretimde ayrı, yüksek öğrenimde ayrı olarak.

Mustafa HAHOLU dedi ki...

5.Fıkra; Eğitim ve öğretim dili Türkçedir.Resmi kurumlarında ve yazışmalarında bundan başka bir dil kullanılamaz.Ancak başka dilleri öğrenmek isteyenlerede kanunlar çerçevesinde kurs imkanı tanınır.(uluslararası yazım ve haberleşme hariç tabii.) olmalıdır bence.
6.Fıkra;Yükseköğrenim hakkınıda herkes özgürce kullanmalıdır.Kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse engellenmemelidir.

Adsız dedi ki...

45.maddenin birinci fıkrasına kılık kıyafet serbestliği eklendiğinde olay çözülür kanısındayım

Adsız dedi ki...

hem niye kılık kıyafet serbestliği yüksek okullarda serbest; kılık kıyafet ilköğretim ve orta öğretimde de serbest olacak şekilde anayasa yapılmalı

Adsız dedi ki...

YARINLARDA ÇOCUKLARIMIZA EĞİTİMİ,KAMUSAL ALANDA HİZMETİ VB.SARIKLILARIN,TÜRBANLILARIN,SAKALLILARIN,ÇARŞAFLILARIN VERMİYECEĞİNİ NASIL GARANTİ EDERSİNİZ?BU NASIL ÇAĞDAŞLIK,LAİKLİK BİZ İLERİYE BÖYLE Mİ BAKACAĞIZ ÖZGÜRLÜK ÇAĞDAŞLIK LAİKLİK UĞRUNA VERİLEN CANLAR BOŞUNA MIYDI?TÜRKİYE CUMHURİYETİNE TARİHİNE YAKIŞMIYOR.BU MADDE İÇİN EKRANLARDA YAPILAN KAMUSAL ALANDA SERBEST OLMAYACAK AÇIKLAMALARINA İNANMIYORUM.ÇÜNKÜ MADDEDE BÖYLE BİR İBARE BULUNMUYOR…

Adsız dedi ki...

çok doğru bir karar tebrik ediyorum

Adsız dedi ki...

Eğitim hakkı kutsaldır ve herkesinbu haktan faydalanması gerekir. Ayrıca eğitim devletin yapması gereken dört önemli görevden biridir. Dolayyısıyla eğitim parasiz olmalıdır.
Kılık kıyafet durumu okullara birakılmalıdır ki, Harp Ouklları, Polis Akademesi, Denizcilik Yüksek Okulu birer üniversite olmalarına rağmen üniforma giyiyorlar. Dolayısıyla ünivesiteler böyle bir karar alabilirlen. Erkekler takım elblse, bayanlar döpiyesle gelebilirler.
Ayrıca eğitim elbette Türkçe yapılacktır. Yabancı dille eğitim öğretim yapılmmalıdır.

Adsız dedi ki...

(1) Hiç kimse, şahsı hakkında mahkeme kararı olmadan eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz.
(3) Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Temel eğitim yaş guruplarına göre ayrı mekanlarda yapılır.(Her yaş grubunun sosyal ve psikolojik farklılıkları nedeni ile sağlıklı bir nesil yetiştirmek, küçük yaştakileri korumak amacıyla 4 ve 7 yaş arası, 7 ve 12 yaş arası, 12 ve 15 yaş arası, 15 ve 19 yaş arası gibi ) Öğrenciler günlük kıyafetleri ile eğitim ve öğretim görürler. ( Çocukların gelişimi, kimliklerin sağlıklı ve kuvvetli oluşması için üniforma gibi kıyafet yerine günlük kıyafet önerilmiştir. Uzmanlık gerektiren okullar hariçtir.)

Adsız dedi ki...

Verilen canlar laiklik için değil hürriyet içindi. Eğitim özgürlüğü hiç bir şekilde engellenemez.

Adsız dedi ki...

madde2değiştirilsinkimselaikeğitimalmakzorondadeğildir.dinveinancımızagöreeğitimistiyoroz.daYATMAVEBASKILARASONVERİLSİN.ÖZGÖREĞİTİMİSTİYORUZ

Adsız dedi ki...

akp kapatılsınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Adsız dedi ki...

bu devlete sahip çıkılacagı yerde millet elin türbanı ile ugraşıyor tabii şehit olanları düşünmüyolar çünkü asker onlara göre boll tabiiii pkk lıları meclisede soktular daha ne olsun devlet elden gidiyorrr çıkarılsın meclisten pkk lilar akp çıkar onlarıııı

Adsız dedi ki...

Benimki yotumdan daha cok bir soru olacak. Ben işe yeni başlamış stajer memurum Lise yi bu yıl bitirdim ve üniversite kazandım stajerlikte tayin hakkım varmıdır.
Madde gereği eğitim durumumun engellenemezliği var ama stajerlikte tauin hakkım olmadığı soylenıyor.?

sadettin şahiner dedi ki...

ya bu blogun sahibi kim, künyesi ne,amaç ne?yorumcuların ,ankete katılanların hukuk bilgisi ne?

Adsız dedi ki...

bazı zihniyetteki insanlar kılık kıyafet özgürlüğne sadece türban cübbe ve çok komiktir ki SAKAL örneğini vermişler tıpkı başlarına gelmelerini istedikleri kişi gibi hiç adil değiller nüfus cüzdanlarınnda islam yazdığı halde ya haç takıp gelirseler demiyorlarda ya cüppe giyip gerlirlerse diyolar kardeşim ben seni zorla kapamıyosam sende beni zorla açamassın bu kadar daha fazlası sadece bazı kişilerin ortalığı bulandırmak için konuştuğu fasofisolar

Adsız dedi ki...

bence anayasamız çok güzel ayrıca eğitim ile ilgili olarak tüm maddeleri beğendim zaten yüksek anayasa mahkemesi uygun görmüşse bnce bize düşmez tekrar tekrar söylüyorum(bence)

Mustafa özyağcı dedi ki...

Anayasa'nın 45 maddesinde belirtildiği, gibi eğtim hakkı parasız ve devletin koruması altındadır.Peki güzel okullarda alınan okula yardım parası, neyin nesi onu açıklarlarsa çok sevinirim.Ben herkes adına bu yapılan ve yapılmakta olan yalnışın derhal dğiştirilmesini istiyorum.Devlet bu kadar aciz ve çaresiz,olmamalı birey'in eğitim hakkını elinde alamazda.Eğitim bakanı çıkıp eğitim parasız neden hala çocuklarınızı,okutmuyorsunuz açıklamasını hiç utanmadan ve kızarmadan yapar.Ee nede olsa o sayın bakan tabiki kendinde bu hakkı bulur.Benim temenim bu ülkedeki,karanlık ve eğitim anlayışının, derhal değişmesi gerektiği konusunda hem fikir olmamız.

Adsız dedi ki...

AKP değil CHP kapatılsın o namusuzlar bu ülkeyi batırmak için uğraşıyor partiye yandaşlık edenler vatanını sevmeyenler insanlardır.

sensiz dedi ki...

ödevime yardımcı oldunuz ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

haçen uşaklar herşey iyi hoşta ortaöğretimde serbest giysek noğlur da

Adsız dedi ki...

haçen uşaklar herşey iyi hoşta ortaöğretimde serbest giysek noğlur da

Adsız dedi ki...

mrb ödéwm ii oldu hrksé saolun xD xD

Adsız dedi ki...

BOYLE EĞITIM HAKKI OLUR MU? ISTEYEN ISTEDIĞI OKULDA VE BOLUMDE OKUYAMADIKTAN SONRA BU HAK DEVLETIN KENDI ELIYLE KISITLANMIŞTIR BENCE. DEVLET EĞITIM ALANLARINI GENIŞLETMELI

Adsız dedi ki...

üniversiteye yerlesen biri ek yerleştirmede tekrar tercih verebilecek mi ????

Adsız dedi ki...

TC CUMHURIYETI VATANDASI ISE KIM NASIL ISTERSE OYLE GELIR OKUR.EVET ISTEYEN HAC TAKAR ISTEYEN DAVUT YILDIZI,ISTEYEN ORTU,ISTEYEN SARIK,ISTEYEN CARSAF...HER TARAFI DOGMELI ADAMDA TC VATANDASI VE OKUYABILIYOR,SUPER MINI GIYMIS HANIM KIZLARIMIZDA,EMOSU DA , PIS SAKALLISIDA,KUPELISI DE.. BIR TESETTURLUYE YER YOK OKULLARIMIZDA.BENIM KASTIM TUM OKULLAR ICIN GECERLI.SADECE UNIVERSITELER ICIN DEGIL. BENCE MESELA BELLI BIR YASTAN ITIBAREN ORTU SERBEST BIRAKILMALI. TEK TARAFLI OZZGURLUK OZGURLUK OLMUYOR,ZORLAMA OLUYOR!!!ANTIDEMOKRASI YANI.

Adsız dedi ki...

Ödevim İçin gerekli Bilgilei aldım Çok teşekkür Ederim... (:

Adsız dedi ki...

Egitim hakkı sınırlanamaz derken genel içerik taşıyor sanırım...
Örnegin ; lisans ögrenimi gören bir ögrenci 30 yaşında ve ögrenciliginin son yılında ise bu kanun geçerliligini koruyormu cevaplandırırsanız sevinirim...
v.topal@hotmail.com

Adsız dedi ki...

akp kapatılsın ve anadilde eğitim başlatılsın

Adsız dedi ki...

2.fıkrada dioki türkçeden baska egitim dili olamaz! ama biz ingilizce dersi görüyoruz. ingilizler türkçe dersi işliyomu cvp bekliorum... xD

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benim anlamadığım kimse başörtüsünden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum edilemez maddesi.aşama aşama bakacak olursak ünilerde serbestleşti yakında iş hayatındada serbest olur ancak böyle çok masum düşünüyormuşum gibi geliyor bana şöyle ki yeni anayasada başörtüsünün yeri belli oluyor yani yükseköğrenim olarak belirtiliyor eğer ki biz iş hayatımızda işimize başörtüsüyle gidebilmek için AİHM başvursak sizce onlar bize demez mi senn başörtünün yeri anayasanda belli ben anayasana müdahale edemem diye çnkü şuandaki sistemde kabul edilmese dahi AİHMye başvurma hakkımız olabiliyor e şimdi bu anayasa gelirse oda kalkacak iş hayatımızda hiç ihtimal kalmayacak..buna bir açıklık getirir misinz?

mustafa dedi ki...

ben ikisene örgün egitimde okudum ve 2 sene üst üste kaldı ve bideha okuma hakım yok yasa nedeniyle

Adsız dedi ki...

Biraz önce haberleri izlerken '' Kız- erkek ayrı okuyacak!'' gibi bir yazı grdüm. Yahu üniversitelerde türbanlı insanları üniversiteye almayarak zaten anayasayı ihlal ettiler. Bir de kız erkek ayrı okusun diyorlar! konuya dini açıdan bakılmış belli. Ancak yapılan bu 2 durum arasında çelişki var. Milii eğitim bakanının ve sistemin hemen değiştirilmesini istiyoruz. Byle eğitim olmaz.

Adsız dedi ki...

ben sitenin yazılarının biraz daha büyük olasını arzu ederim :D

Adsız dedi ki...

yeni anayasa çıkabilir

Adsız dedi ki...

MADDE 45: DESTEKLİYORUM KESİNLİKLE OLMASI GEREKEN BİR MADDE

Adsız dedi ki...

kamuda çalışma ortamında da başörtü ile çalışma serbestliğinin yeni anayasada serbest olmasını istiyoruz üniversitede kıyafet serbestliği yeterli değil sorun tam olarak çözülmüş olmuyor bu konuda büyük bir ikilim var yeni anayasada çözüm istiyoruz

Adsız dedi ki...

Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Bu maddeyi karşılaştırın.

Adsız dedi ki...

öğretmenlerin hiç bir konuda öğrenciye darb etmemesini istiyorum

halime dedi ki...

bence serbest kıyafet yasası kaldırılmalı because kimin zengin kimin fakir olduğu belli olur bunun yanı sıra piskolojik sorunlar ortaya çıkar

EMIrrrrrr dedi ki...

siz nasıl müslümansınız laiklik adı altında ne işler çeviriyonuz ondan sonra atatürkçüyuz diyonuz böyle mı olur ataturkçuluk, sizin anlayışınıza bırakıyorum açıklar giriyosa kapalılarda girecek tabi hem kapalılar diyomu her yere kapanıp gireceksiniz

EMIrrrrr dedi ki...

bu site yeni anayasayla ilgili kurulmuş bır site saçma saçma şeyler yazmayın yok laiklik için verilen canlar laiklik için mi verdi atalarımız o canı namusu vatanı için verdiii şimdikerde namus kalmadı ama bide ustune kaalılara laf ediyolar....

Adsız dedi ki...

Todo el mundo

Adsız dedi ki...

Kimse Eğitim Hakkından Mahrum bırakılamazmış..hee bırakılamaz!!!! bak ben nasıl bırakılıyorum..devlet memuruyum ama lisans eğitimimi tamamlayamıyorum!! bumu mahrum bırakılamaz!!!

Adsız dedi ki...

amk

Adsız dedi ki...

Kılık kıyafetinden dolayı kimse yüksek öğretim hakkından mahrum bırakılamaz diyeceğine ; "kılık kıyafetinden dolayı kimsenim eğitim öğretim hakkına müdahale edilemez" desenizde orta okul ve liselileride bu kategoriye sokup bu çocuklarımıza ahlak duygusunu küçükken aşılasanız olmaz mı.Büyüyünce o çocukları siz kapatabilirmisiniz."Ağaç yaş iken eğilir."

Adsız dedi ki...

Neden çağdaşlaşmaya tek kıyafet yönünden bakıyosunuz. Arkadaşlar çağdaşlaşma fikirlere saygı duymaktır,7retmektir,kalkınmaktır... Bu ülkede herkesin eğitim alma hakkı vardır. Yik eğitimi kapalı biri veritse bu ne demek oluyor insanları neye göre ayırıyorsunuz bu hiç adil değil artık çağdaşlığı doğru anlayalım.

Adsız dedi ki...

Kılık kıyafet sorununu tartışıyoruz böyle basit şeyleri önümüze atarak bizi bu hale getirdiler herkes birbirine saygı duymalı. Herkes eğitim alır kimse kıyafetiyle yargılanamaz.

Süleyman Özerol dedi ki...

"Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır."

Kim demiş?
Her şey paralı oluyor ve kağıt üzerinde bir anayasa var...

Adsız dedi ki...

bir nlşznv zşdfg zs gknx izk n
anasayaızda v kbehj çff doğa faf ai

Adsız dedi ki...

merhaba nassın neb n<sdl pşıssbcnş pASB zeynooooooooooopşşşşşşşşşşşşş ksjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj buurAaaaaaaaaaaaaaaaak

Adsız dedi ki...

BÖYLECE BİR ZİYARET VERDİĞİMDEN SONRA BİR ZİYARET VERDİM.

Kendimi çok kutsanmış ve yerine getirmiş hissediyorum. Çevrimiçi olarak duyduğum bir kredi başvurusunda isteksiz oldum çünkü her şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor, ama iş yerimde arkadaşım Progresive Loan INC'den bir kredi aldığında ikna oldum ve şok oldum. ve ayrıca başvurmaya devam ettim, bugün şirketimin gururlu bir sahibiyim ve ailem ve mutlu bir anne için para kazanıyorum. Ben de Pauls Valley, Oklahoma adında Annie Joe. Üç çocuklu bekar bir anne olarak, bana ve çocuklara bakabilecek bir iş bulmak zordu ve ödemek için çok faturalarım vardı ve kötü bir kredi aldım. banka. Bir saç stilisti olarak iş yapmaya başlamak için idealim vardı, ancak başlayacak sermayem yoktu, her tür bankadan işe başladım ama iş arkadaşım tarafından bir borç veren borç verene yönlendirilene kadar çalışmadım. % faiz oranı. Resmi e-posta adresini (progresiveloan@yahoo.com) kullanarak bir posta yolladım ve hemen bir cevap aldım ve kredim onaylandı ve krediyi doğrudan hesabıma çekdiğim Banka sitesine yönlendirildim. Kısa hikayeyi kesmek için saç stilist şirketimle gurur duyuyorum ve hayatımı nasıl dönüştürdüğümü dünyaya ifade edeceğime söz veriyorum .. Eğer herhangi bir krediye ihtiyacınız varsa, Progresive Loan INC ile iletişime geçmenizi ve mali olarak kaldırmanızı tavsiye ederim E-posta: progresiveloan@yahoo.com VEYA Çağrı / Metin +1 (603) 786-7565


1 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
1 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?