MADDE 48 - TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE GREV HAKLARI

Toplu iş sözleşmesi ve grev hakları
Madde 48- (1) İşçiler, işverenlerle olan ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal durumlarını düzeltmek amacıyla toplu iş sözleşmesi ve grev haklarına sahiptir. Aynı işyerinde aynı dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz. İşçi niteliği taşımayan kamu hizmeti görevlilerinin toplu görüşme hakları kanunla düzenlenir.
(2) Grev hakkının kullanılması ve istisnaları ile işverenlerin hakları ve lokavt kanunla düzenlenir.
(3) Toplu iş sözleşmesi ve grev hakları, millî güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya suç işlenmesinin önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Özgürlükten bahsedeceksek memurların da diğer çalışanlar gibi grev ve toplu sözleşme hakı olmalıdır.aynı toplumda yaşayan iki kişinin aynı sosyal ,ekonomik şartlara sahip olması daha doğrudur.adalet ve eşitlikten bahsedersek bu böyle olmalıdır.Memurlar uzayda yaşamıyorlar.Memurların yaptıkları işler işçilerin yaptıklarından daha az değerli de değil. aynı şekilde memurlar da aile geçindiriyorlar.Onlar da çocuklarını okutuyorlar. Durum bu iken işçilerin memurlar karşısındaki üstünlükleri hengi özelliklerinden kaynaklanıyor.Burjuva mı yoksa onlar.memurlar da köleler mi?memurların da grev hakı olmalı bence

Adsız dedi ki...

Madde 47'deki "çalışanlar" genellemesi aynen korunmalı. Tüm memur ve işçiler toplu iş sözleşmesi ve grev hakkına sahip olmalı.

"Madde 47- (1) Çalışanlar ve işverenler, önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten çekilme haklarına sahiptir...."

Adsız dedi ki...

özgür ve demokratik bir anayasa oluşturulacaksa memurlarada grev hakkı tanınmalıdır

Adsız dedi ki...

Memur sendikalarının grev hakkının tanınması taleplerine,halen yürürlükteki anayasada yeri olmadığını gerekçe gösterenler neden memurlara bu hakkı yeni taslakta görmezden gelirler acaba?

Adsız dedi ki...

(1) Tüm çalışanlar ve iş verenler , birbirleriyle olan ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal durumlarını düzeltmek amacıyla toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt haklarına sahiptirler. Aynı iş yerinde aynı dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz.
(4) Sendikalar toplu iş görüşmesi ve grev hakkını kullanırken hiçbir şekilde çalışanları iş yeri aleyhinde faaliyette bulunmaya, İş yerini, alet, edevat ve teçhizatını tahrip etmeye, Üretimi yavaşlatıp durdurmaya, İş yerini zarara uğratmaya, Üretim kalitesini düşürüp bozmaya, İş yeri bilgilerini dışarıya çıkarmaya teşvik edemezler, yardım edemezler, kışkırtamazlar, destek olmazlar. Mahkeme kararı olmadan grev ve lokavt yapılamaz.
(5) Greve katılacakların sayısı hiçbir zaman çalışanların yüzde 50 sini geçemez.

Adsız dedi ki...

Toplu iş görüşmeleri sırasında devlet bakanı M.Ali Şahin memurlara grev hakkı için Anayasamızda yok yeni anayasamızda mutlaka olacak ve memurlar buna karar verecek. diyordu ne oldu.Bu söz unutuldu mu yoksa birçok ''söz'' gibi buda es mi geçildi.

Adsız dedi ki...

Çalışanlar toplu sözleşme ve grev hakkına sahiptir. Bu o kadar zo mu? Korkmayın biz memurlar da bu ülkenin insanlarıyız. ILO STANDARTLARINDA SENDİKA HAKKI ülkesi için çalışan bu insanlara çok mu?

Adsız dedi ki...

Memurlarında işçilerde olduğugibi grev hakki olmalı. halan aynı iş yerinde aynı işi yapan iki kamu görevlisi arasındakı ucret farkı % 100 bu ne demek memur ise 750 ytl alıyor. İşçi ise 1500 ytl alıyor.Bu akla mantığa anayasaya eşitlik ilkesine sığarmı. memur iş yerine kendi parasıyla geliyor gidiyor. İşçi ise devletin parasıyla işine geliyor gidiyor. Dahabuna benzer birçok haklar elde etmiş... Bu çelişkiyi düzeltme zamanı gelmiştir.

messiatılay dedi ki...

siteniz başarıLı tebrik ederim.....başarıLarınızın devamını diLerim!

Adsız dedi ki...

Avrupa Birliği ülkelerinde memurlara da grev hakkı tanınıyor.Ancak kamu düzenini korumak amacıyla bazı kriterler belirleniyor. Örneğin, polisler, bir kısmının göreve devam etmesi koşuluyla grev yapabiliyor; diplomatik görevi olanlar ise grev yapamıyor. Bizde de böyle düzelemelere gidilse çok daha doğru olacağını düşünüyorum. Hem eşit haklar sağlanıyor, hem de kamu düzeni aksamıyor.

Tamer dedi ki...

Bu zamana kadar mütemadiyen anayayasayı bahane ediyorlardı,şimdi memurlara toplu iş sözleşmesini çok gördüklerini daha iyi anladım.Güvenmek istiyorum bu siyasilere ama çok zor.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?