ÜÇÜNCÜ KISIM
Cumhuriyetin Temel Organları
BİRİNCİ BÖLÜM
Yasama
BİRİNCİ ALT BÖLÜM
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Kuruluşu
Madde 51- (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur.
(2) Milletvekillerinden dörtyüzellisi kanundaki esaslara göre belirlenen seçim çevrelerinden seçilir. Yüz milletvekili ise siyasî partilerin ülke seçim çevresi için düzenleyeceği listelerden nispî temsil esasına göre seçilir.
4 yorum:
yüz türkiye milletvekili kavramı lider sultasını ve televizyon demokrasisini dahada güçlendirici ve seçkinci bir tabaka oluşturmaya yönelik girişimdir. bu madde kesinlikle iptal edilmelidir. aslında gerçek demokrasi ve temsil ve güçlü milletvekiline dayalı güçlü parlementer demokrasi amaçlanıyorsa dar bölge sistemi getirlimelidir.
(1) Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla iki dereceli tercihli olarak seçilen beş yüz elli milletvekilinden oluşur.
(2) Millet vekillerinden dört yüz ellisi kanundaki esaslara göre belirlenen seçim çevrelerinden en çok tercihli oy alanlar arasından seçilir. Yüz milletvekili ise siyasî parti merkezlerinin gösterdikleri adaylar arasından tercihli olarak en çok oy alandan başlamak üzere ülke seçim çevresi için düzenleyeceği listelerden partilerin aldığı yüzdeler dikkate alınarak seçilir.
(3) 450 millet vekilliği için aday niteliği taşıyanlar hür ve özgür bir şekilde seçim kurullarına müracaat ederek adaylıklarını kesinleştirirler. Bu adayların sırasını seçim günü seçmen oyları ile belirler. Sırası ile en çok oyu alanlar millet vekili olur.
(4) Siyasi pati merkezleri yüzde 10 asil, yüzde 10 yedek nispetinde millet vekili adaylarının belirleme yetkisine sahiptir.
Seçimlerin iki turlu yapılmasını ülke barajının %5'e düşürülerek, barajı geçen partilein ikinci tura kalmasını ve tekrar seçime girmesinin temsil adaletini daha kolay sağlayacağını düşünüyorum.
TBMM Çek mağdurları derneği çek kanunu Anayasal hak ve Kurallar Evrensel hukuk kuralları
çek Mağdurları
Yorum Gönder