MADDE 99 - KANUNSUZ EMİR

Kanunsuz emir
Madde 99- (1) Kamu hizmetinde çalışmakta olan kişi, amirinden aldığı emri, kanuna aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak amir bu emrini yazılı olarak tekrarlarsa, emir yerine getirilir. Bu durumda, emri yerine getiren sorumlu olmaz.
(2) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir suretle yerine getirilmez ve yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
(3) İvedi hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

bu madde ya değiştirilmelidir yada kaldırılmalıdır keyfi hareketlere zemin hazırlar ve anayasal bir korunma verir

oneiro dedi ki...

Çok kötü bir madde. Tamamen atılıup yerine şu konabilir:
Kamu Hizmetinde konusu suç teşkil eden bir emrin uygulanması sonucu oluşabilecek zarardan emri veren amir ve uygulayan kişi sorumludur

Buna kanunla istisna gösterme hakkı sağlanmamalıdır.

Adsız dedi ki...

Ülke güvenliği söz konusu olduğunda geçerli olabilecek bir madde diye düşünüyorum. Güvenliğimizi tehdit edecek birm unsurla karşılaşıldığı zaman kanun veya emir beklenmez.

Adsız dedi ki...

Emri uygulayan kişi genelde kanunları tam olarak bilen ya da yorumlayabilen kişi değildir (teoride bilmelidir). Emri veren kişi de emri uygulayan kişinin bu özelliğinden faydalanmak isteyebilir. Verilen emirden şüphelendiğinde bir üst amire gitmesi ve onun yazılı onayını aldıktan sonra uygulaması ve sorumlu tutulmaması (bence) daha mantıklı. Emrin suç içermesi konusunda da suçun herkes tarafından ilk bakışta suç olduğu algılanabilen türlerinin dahil edilmesi için bir tanımlama gerekir.

Adsız dedi ki...

(2) Konusu suç teşkil eden sözlü emir hiçbir suretle yerine getirilmez. Konusu suç teşkil eden yazılı ve tehditli emri yerine getiren suçlu sayılmaz. Emri veren, uygulatan suçludur. (Alt memurlar korku, endişe, sindirme ile üstleri tarafından suç teşkil edecek işlere sürüklenebilir. Bu şekilde önlenmesi mümkündür. )

Çek Mağdurları dedi ki...

Çek mağdurları kanunsuz cezaları uğradıkları haksızlıklardan kurtulacaktır Çek Mağdurları

Adsız dedi ki...

madde 1:peki bunu senin başındaki amir yazılı değil de sözlü verirse o zaman ne yapacaksın burada açık. devam ediyorum bu kamu hizmetinde çalıştırılan kişiye görevi iyice söylenmeli eğer görevi belli değilse devlete çalışmaz amire çalışır devlet onu sucu diye atanmışsa sucu olacak amirin keyfiyetine bırakılmayacak amirin keyfiyetine bırakılsa amire çalışır devlete çalışmaz çünkü devlet amire o yetkiyi vermiş devamında kamuda çalışana şikayet yolu açılmalı hizmetinin dışını çıktığını hissettiği zaman şikayet etme hakkı olmalı

Adsız dedi ki...

arkadaşlar bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.20 yaşında bayanın biri polis merkezine gelerek babam beni dövüyor diye babasından şikayetçi oluyor.kadın sığınma evi ve koruma talep etmiyor.sadece evimden eşyalarımı almak istiyorum diyor. savcının polise bayanla beraber gidin bayanın eşyalarını alması için ona yardımcı olun demesi kanuni bir emir midir? evden eşya almak hakim kararına bağlı değil mi?

Adsız dedi ki...

Savcı burada kolluğa bayanın eşyalarını alın birlikte derken bayanın özel kişisel eşyalarından bahisle emir veriyor. eşi ile müşterek Ortak malları kastet miyor buda savcının emrini kanunsuz emir yapmaz.

Adsız dedi ki...

Kanunsuz emir ve konusu seç teşkil eden emir arasındaki fark nedir? Emir kanunsuzsa zaten suç teşkil etmiyor mu?.

Adsız dedi ki...

Bence maddeden acilen 3. kısım kaldırılmalı geriside gözden geçrilmeli ...!

Adsız dedi ki...

birde şu var Türkiyede amiirnine kaç kişi var amirim uygunsuz emri yazılı verin diyecek?

Mustafa NUTKU dedi ki...

"Kanunsuz emir kesinlikle yerine getirilmez" denilmelidir.Kanunsuz emri yerine getirmeye cevaz veren hallerden bahsedilmesi "Anayasa" manâsına aykrıdır. Kanunsuz emri yerine getirmenin kesin bir dille yasaklanmamasının en son ve en kötü neticelerinden biri, 15 Temmuz 2016 "askerî kalkışmasında yüzlerce kişinin ölümünde görülmüştür. Mecelle'deki 89-90-92. Genel Hukuk kaideleri de bunu söylemektedir.

Adsız dedi ki...

Kanunla gösterilen istisnalar nelerdir? Ayrıca amir yap diye emir verdikten sonra yapan kişi niye ceza alsın? Kanunsuz emir madde 99 bent 2

angola08 dedi ki...

Emri veren sozlu de olsa yazilida olsa kesinlikle cezalandirilan amir ilk basta memur ikinci sirada cezalandirilmali. Kanun tamamen amiri koruma amacli cikarilmis . kanunlar tarafsiz olmamali . bir kesimi veya zumreyi korumamali

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?