MADDE 14 - TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİN KULLANILMASININ DURDURULMASI

Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması
Madde 14- (1) Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, durumun gerektirdiği ölçüde sınırlandırılabilir veya durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlarda dahi, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse dinî inançlarını, vicdanî kanaatlerini ve düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalara ilişkin hükümler geçmişe yürütülemez; suçluluğu kesinleşmiş mahkeme kararı ile sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. haber7

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Şu ana kadarki en makul madde

Adsız dedi ki...

Şu ana kadarki en makul madde

Adsız dedi ki...

Sivil anayasa diyebilmek için "bahane maddesi" tadı verdi bana.

Adsız dedi ki...

Değerli yorumcular, acaba yorum yazmadan önce mevcut anayasaya da bir göz atsanız nasıl olur? bu madde mevcut halinden pek de farklı değil.

Adsız dedi ki...

((1) Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, durumun gerektirdiği ölçüde ancak sınırlandırılabilir, asla durdurulamaz, kaldırılamaz. Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınamaz. Geçici sınırlamalar getirilebilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlarda dahi, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz. Kimse dinî inançlarını, vicdanî kanaatlerini ve düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz. Bunlardan dolayı suçlanamaz. Suç ve cezalara ilişkin hükümler geçmişe yürütülemez. Suçluluğu kesinleşmiş mahkeme kararı ile sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.
( Devrik cümleler maddenin anlaşılmasını zorlaştıracağı gibi, başka anlamlara da çekilmesine sebep olabilir.)

Adsız dedi ki...

süepr bi site kutlarım..<3

Mehmetçik dedi ki...

ben devrik bir cümle göremedim.siz gördüyseniz lütfen açıklayınız

Çek mağdurları dedi ki...

Anayasa mahkemesi Hsyk adalet sistemi Yeni anayasa ile birlikte bazı kanunlarda düzenlenmelidir
çek kanunu taahhüdü ihlal adalet aihm kuralları gibi
Çek kanunu
HSYK Üyesi Birol Erdem; "Yeni bir Torba Kanunu çalışması var", bu kanunun içinde özellikle mahkemelerimizi önemli ölçüde meşgul eden karşılıksız çek davaları ile ilgili önemli düzenlemeler olacak.

Adsız dedi ki...

asdasdasdsaadsdadadfghjklıugtre546gy 757oıykbtfhvby 0ıöohyjrgvcefvgtnyulöıoknhjbvgfdscgvrthbnyujmıyunjhgfdcrgvtyjbnumılonjbhgfcgvhbjnukymloşıçpıçölmukyjthrgfd

Adsız dedi ki...

tam olarak uygulansa tamam da kanaatimce eksik uygulanıyor

KOMİSER dedi ki...

BEN X KURUMUNDA ÇALIŞAN BİR MEMURUM,BURADA DİYORKİ SUÇ VE CEZALAR GEÇMİŞE YÜRÜTÜLEMEZ DİYOR ANCAK BEN ADLİ BİR OLAY SONUCU YARGILANDIM BERAAT ETTİM BU KONUDAN İDARİ YÖNDEN CEZA ALDIM DURUM BÖYLE İKEN HALA BENİM BİR ÜST RÜTBEYE TERFİİM YAPILMAMAKTADIR,HEP GEÇMİŞTE ALMIŞ OLDUĞUM BU İDARİ CEZAYA VE SUÇA BAKILARAK TARAFIM TERFİİ ETTİRİLMEMEKTEDİR,KONUYLA İLGİLİ DAVA AÇTIĞIM HALDE HİÇ BİR DAVA KAZANAMADIM,ALMIŞ OLDUĞUM SUÇTAN CEZAMI ÇEKTİM VE ÜZERİNE 5 YIL DAHA TERFİ ETTİRLMEDİM HANİ SUÇ VE CEZALAR GEÇMİŞE YÜRÜTÜLEMEZ Dİİİ...BAK YÜRÜYOR...LÜTFEN BANA BİR AKIL VERİN ÇILDIRACAM...

Adsız dedi ki...

Geçmişe yürümez demek bu suçu işlemeden önceki hayatınızı etkilemez demektir.örneğin memuriyetiniz devam eder.

Adsız dedi ki...

bence cok güzel beğenmeyen okumasın

Adsız dedi ki...

peki bugun sokaga cikma yassgi olan yerlerde oldurulen cocuk ve siviller bu madde ile nasil korunur

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?