MADDE 13 - TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİN KÖTÜYE KULLANILAMAMASI

Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması
Alternatif 1
Madde 13- Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesine veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasına imkân verecek şekilde yorumlanamaz.

Alternatif 2
Madde 13- (1) Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik eylemler biçiminde kullanılamaz.
(2) Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesine veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasına imkân verecek şekilde yorumlanamaz.

11 yorum:

e-SerdarK dedi ki...

Bu madde için ikinci alternatifin kullanılması daha uygun olacaktır. Daha net bir tanım verilmiş.

Adsız dedi ki...

İkinci alternatif daha iyi.

odtuluemre dedi ki...

2. alternatif daha iyi

Mustafa HAHOLU dedi ki...

Alternatif 2 daha anlaşılır yazılmış,daha net bencede.

oneiro dedi ki...

Burada sanki gene düşünce suçlarının yolu açılmış gibi. Ülkenin bölünmesi gerektiğini fikren savunan "eylem" yapıyor sayılırsa anayasa'ya aykırı davranmış oluyor.

Adsız dedi ki...

Alternatif 2
Madde 13- (1) Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik eylemler biçiminde kullanılamaz.
Devlet ve millet malına zarar vermeyen, aşağılama, hakaret ve küfür içermeyen iş ve eylemler kapsam dışındadır.
( Masum söz, yazı ve davranış biçimlarini madde dışında tutmazsak milletçe sıkıntıya gireriz. Onun için 2. alternatifin sonuna eklenmesinde yarar görüyorum.)

azreng dedi ki...

"Alternatif 2" daha açık ve anlaşılır düzeyde olmuş yine eksik bir taraflar var gibi ama 1'den iyi olduğu kesin

burhancetin0 dedi ki...

bu 6 akıl yoksulunu okuma yazma bilmeyen bizim bakkal battal ın yanına giderek söylediklerini aynen yazmalarını tavsiye ederim...

anidea dedi ki...

2. alternatif daha detaylandırılmış. Bu nedenle ikincisi kullanılmalı. Ancak maddenin mevcut halindeki "kullanılamaz" ibaresinin yeni halinde "yorumlanamaz" gibi yoruma açık bir fiil ile sonlandırılması konunun ucunu açık bırakan bir nokta olmuş. Daha kesin bir yargı için "kullanılamaz" fiili yer almalı.

Çek mağdurları dedi ki...

Anayasa mahkemesi Hsyk adalet sistemi Yeni anayasa ile birlikte bazı kanunlarda düzenlenmelidir
çek kanunu taahhüdü ihlal adalet aihm kuralları gibi
Çek kanunu
HSYK Üyesi Birol Erdem; "Yeni bir Torba Kanunu çalışması var", bu kanunun içinde özellikle mahkemelerimizi önemli ölçüde meşgul eden karşılıksız çek davaları ile ilgili önemli düzenlemeler olacak.

Unknown dedi ki...

İkinci altarnatif daha anlaşılır
Durumda

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?