MADDE 37 - SİYASİ PARTİ KURMA HAKKI

Siyasî parti kurma hürriyeti
Madde 37- (1) Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.
(2) Vatandaşlar, önceden izin almaksızın, siyasî parti kurma ve partilere üye olma hakkına sahiptir. Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir.
(3) Hâkim ve savcılar, bu meslekten sayılanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının memur ve sözleşmeli personel statüsündeki görevlileri, Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları ve ilk ve ortaöğretim öğrencileri siyasî partilere üye olamazlar.
(4) Yükseköğretim elemanlarının ve öğrencilerinin siyasî partilere üye olmalarına dair esaslar kanunla düzenlenir.
(5) Devlet, siyasî partilere, yeterli düzeyde ve hakça malî yardım yapar. Partilere yapılacak yardımın, partilerin alacakları üye aidatının ve bağışların tâbi olduğu esaslar kanunla düzenlenir.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

lider sultasını kaldırın seçilenlerin hepsi kyun sürüsü yeter artık kesin önseçim, tercih sistemi getiri

Mustafa HAHOLU dedi ki...

5. Fıkradaki'' Devlet,siyasi partilere yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar.'' Çok esnek bir cümle.Bunun adı konmalıdır.O da buraya yazılmalıdır.Mesela aldığı oy sayısına göre,oy oranına göre,milletvekili sayısına göre bunlardan biri belirtilmeli ve çok düşük bir rakam olmalıdır.Örneğin % 5 ten az oy alan partiler kapatılmalı.Bunlar kesin hükümler içermelidir.

oneiro dedi ki...

4.Fıkra tamamen atılmalı.Yükseköğretim eleman ve öğrencisinin siyasi partiye üye olması hükümetlerin insafına bırakılamaz.

Adsız dedi ki...

(6) Siyasi partilere aldıkları oy oranında yardım yapılır. Geçersiz ve kullanılmayan oyların oranı hazineye bırakılır. Siyasi partilere yapılacak yardımın miktarı hiç bir zaman genel bütçenin yüzde birini geçemez. ( Hazineden siyasi partilere yapılan yüksek orandaki yardımlar halkı rahatsız etmektedir. Bunun bağlayıcı bir üst sınırı olması şarttır. Aksi takdirde her iktidar partilere yardım oranıyla oynar.)

alıhan dedi ki...

partı kurmak ıcın ne kadar para lazım

Adsız dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti gibi fazla gelişmemiş ülkelerde parti kurmak o kadar kolay değil. Para, nüfuz bunlar işler. Nüfuzlu kişilerden onay alman gerekir önce. O yüzden kolay değil. Ve şunu da eklemek isterim; devletin başına gelmiş veya siyaset adamlarının hepsi devlet, millet refahını düşünür. Yalnız ya o mevkiilere gelesiye kadar elleri kirlenmiştır ya da düşüncelerine pranga vurulmuştur. Bu maddeler gerçekci değil. Üstünde tartışmaya değmez.

Unknown dedi ki...

Am xavi Gerad jude, Aiicco inssurance plc bir temsilcisi.
Size bir kredi ihtiyaci varsa bugün e-posta yoluyla bugün bize ulasin, istediginiz kredi ile size yardimci olabilir:
(xavigeradloanfirm@yahoo.com)
Yilbasi kredileri% 3 faiz orani sadece avelable vardir. Ciddi basvuran, ancak daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz renging krediler
sunuyoruz
3000 sadece US $ Euro ve pound 50,000.000 için.
Biz dahil kredi her türlü teklif
Bireysel krediler:
Isletme Kredileri:
Ögrenci Kredileri:
Insaati krediler:
Ev kredileri:
Is expandsion krediler:
Borç konsolidasyonu kredi:
Biz hizli ve dinamik test edilmis ve güvenilir bulunmaktadir.
Daha fazla bilgi için (xavigeradloanfirm@yahoo.com): E-posta Iletisim.

Sr Gerad jude görüyoruz.

ERTUĞRUL dedi ki...

Ben 18 yaşındayım ve parti kurmayı düşünüyorum lise mezunuyum ve Allahin izniyle çok yakında secimlerdeym sakınca varmı

Ali Yasin ALTINAY dedi ki...

Biz arkadaşlarım ve yakın çevrem ile parti kurmayı hedefliyoruz. Partimizin şuan ismi ve çalışma alanları belli, bize katılmak ülkemizi tarihimizdeki gibi yükseltmek Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Paşamızın hedeflediği gibi çağdaş medeniyetler arasına sokmak için aktif siyaset yapmak isteyen TÜRKİYE CUMHURİYETİ sevdalılarını aramıza bekliyoruz, Genç, Yaşlı ve Her kesimden. Saygılarımla...

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?