MADDE 2 - CUMHURİYETİN NİTELİKLERİ

Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti insan haklarını esas alan adil, demokratik, laik, sosyal ve dünyadaki her türlü gelişmeye açık bir hukuk devletidir.

Adsız dedi ki...

Bence bu madde 1982 anayasasında olduğu gibi"Türkiye Cumhuriyeti,toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde,insan haklarına saygılı,Atatürk milliyetçiliğine bağlı,başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,demokratik,laik ve sosyal hukuk devletidir" şeklinde kalmalı...
isimsiz arkadaşım...
küçülen,sınırların kalktığı,teknolojinin geliştiği dünyadamızdaki 'her türlü gelişmeye' açık olmamızı söylemişsin;ama nasıl bir açıklık? biliyorsun ki bizim toplumumuzun ölsede vazgeçemeyeceği bir takım değerleri var,örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı bir millet bunları düşünmek gerekiyor...yada ben anlayamadım ne demek istediğini...

Osman Ç. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

1982 anayasası daki gibi kalmalıdır.değişime gerek yoktur.amaç farklı ilkeleri kısıtlamak istiyorlar.

ismim yok dedi ki...

bu bir akp nin ne yapmak istediği apaçaık ortada işte bence diğer maddele bakmaya bile gerk yok 82 anayasasında ney burda ney iyi oksun herkes

Unknown dedi ki...

bence madenin orjinalinde degişecek birşey yok

Unknown dedi ki...

maddenin şu anki hali zannedersem yeterlidir

Adsız dedi ki...

Bu bölümde Atatürk ilke ve inkilapları kaldırılmış. Atatürk ilke ve inkilaplari neden kaldirilmiş çok merak ettim.

oneiro dedi ki...

"dünyadaki her türlü gelişmeye" açık ne demektir? Böyle yuvarlak ve gereksiz şeyleri anayasaya koymanın ne manası var? Basın bülteni değilki bu, Anayasa! Geyik.

Adsız dedi ki...

Sayın AKP'li anayasa hazırlayıcıları Atatürk Milliyetçiliğinden kastedilen şeyin ne olduğu yazılmalı çünkü Türkiye'de herkesimin bir milliyetçilik yaklaşımı mevcut hepsine de sorarsınız Atatürk Milliyetçiliğine dayandırdıklarını söylerler. Bu yüzden bu tanımı koymanızda yarar görüyorum.

burhancetin0 dedi ki...

Kişi ve şahısların anayasada neişi var biri bana bunun izahını yapabilirmi dar çerçevede dar düşüncelerle ileri gitmenin imkanı varmıdır bu yasayı hazırlayanlar çok şeyden yoksunlar.

M. Zeki AKTAŞ dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti, her çağda insanoğlunun erişebildiği en yüksek medeniyet seviyesini kabul etmiş bir hukuk devletidir.
( Bu madde geçmiş ve gelecek her medeni, insani gelişmeyi baştan kabul ederek tasdik etmiş bir devlet olduğumuzu beyan eder.)

Adsız dedi ki...

"Atatürk milliyetçiliği" ibaresi olmamalı.

Cumali_Uyan dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti insan hak ve özgürlüklerine dayalı demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Cumali_Uyan dedi ki...

Milliyetçilik tüm demokratik ülkelerde iğrenilen bir sözcüktür. Önüne Atatürk adını getirmekle bunu ılımlı hale getirmek mümkün değildir.

adalet dedi ki...

İnsan hakkını kim belirler?AB mı,ABD mi,Rusya mı,İlke ve inkilaplar mı,hangisi?Daha da saymak mümkün.Ne kadar çok hak belirleyici var değil mi?Hangisi doğru?

adalet dedi ki...

İnsan hakkı ve adaleti dağıtan AB,ABD,Rusya,Çin,Arap devletleri,Afrika devletleri,Güney Amerika devletleri ve onları takip eden devletlerde ki suç oranları,uyuşturucu,boşanmaların istatistiği nedir?Kabarık değil mi...

Adsız dedi ki...

İnsan hakları Almanya anayasasının 1. maddesidir ve en doğrusu da budur. Ne diyor? İnsan onuru dokunulmazdır. Bunu korumak devletin asli görevidir ve devlet bunun için tüm gücünü ortaya koyar.

Adsız dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti insan haklarina dayanan halk egemenligne bagli bir hukuk devletidir

demokrasi demeye lüzum yok.
halk egemenligi yada milletin hakimiyeti vs...

ülkemizde cok fazla insanlik sucu islendigi icin insan haklarina (ki bunlarin icinde özgürlükte vardir) atifta bulunmak gerek.

devlet sosyal devlet (bu nedir, buna refah devleti yada adil paylasimci vs. denilebilir) olmak mecburiyetinde degildir.

laiklik bir söz olarak degil, bir tanim olarak girmeli.
hem laik mi olacak? seküler mi olacak? türkiye su anda ne laik ne seküler. laik bir devlette dini nesriyat kisitlanamaz, imamlar devlet memuru olmaz, dini egitim devlet altinda yürütülmez ve diyanet isleri baskanligi gibi birsey de olmaz!

Adsız dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti insan haklarını esas alan sosyal bir hukuk devletidir.

Çek mağdurları dedi ki...

Yeni anayasa ile birlikte bazı kanunlarda düzenlenmelidir
çek kanunu taahhüdü ihlal adalet aihm kuralları gibi
Çek kanunu

Adsız dedi ki...

çok yardımcı oldu sağlun:)

Betül Işık dedi ki...

bence artık laik devlet yerine sküler sisteme gecmemiş lazım. "Türkiye Sküler bir devletir" olmalı

Unknown dedi ki...

türkiye cumhuriyeti insan dnur ve değerini esas alan adil yaşatan demokratik ,sosyal, dini bütün barışçı bir hukuk devletidir ..

Adsız dedi ki...

Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir YERİNE
Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, , demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir
OLMALIDIR

Adsız dedi ki...

Bu madde "Türkiye cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" olarak düzenlenerek birinci madde olmalıdır. Şu anki birinci maddeye gerek yoktur.

Cumali_Uyan dedi ki...

Almanya anayasasının birinci maddesini aynen almalı: İnsan onuru dokunulmazdır. Devlet bunu korumak için tüm ağırlığını ve şiddetini ortaya koyar.

Yeni anayasa yapılmalı mı?

AKP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?

DTP'nin tavrı kürt sorununun çözümüne olumlu katkı yapıyor mu?